PATENT TESCİL VE GİRİŞİMCİLİK

Patent ve Girişimcilik makalesi öne çıkan görsel

Gelişen dünya ile beraber özelikle genç beyinler kendilerine ait bir ürün üretmek, bunu pazarlamak ve rekabetçi piyasada ayakta kalma derdindeler. Buldukları ürünü korumak ve bundan kar elde etme isteğindeler. Daha önceki yazımızda sizlere buluş ve patentler arasındaki ilişkiye değinmiştik. Bugün sizlere patent ve girişimcilik kavramları ile bunların birbirleriyle olan ilişkisini anlatacağız.

Patent Kavramı Nedir?

Patent, icat sahibinin ürettiği ürününü belirli bir zaman üretebilme, onu kullanabilme veya satılabilme hakkına denmektedir. İşte sizin hakkınız olduğunu gösteren bu belgeye de patent denilmektedir.


Ülkemizde son zamanları incelediğimizde patent başvurularında gözle görülebilir bir artış bulunmaktadır. Özellikle günümüzde genç girişimcilerin başvuruda bulunduğu patentler, onlara firmalarına yatırımcı çekme, melek yatırımcı bulabilme ve pazara açılabilme imkanı gibi bir çok konuda avantaj sağlamaktadır.

Ar-Ge’ye yatırım yapmış şirketlerden biriyseniz, yatırımınızın karşılığını elde edebilme ve piyasadaki rekabet avantajını kazanma şansını tesciller sayesinde kazanırsınız. Böylelikle firmanız ve kendinize ciddi ve alternatif gelir kapıları yaratırken, temel iş modelini de kurabilirsiniz.

Patentlerin Önemi Nedir?

Bildiğiniz gibi bilim ve teknoloji çağındayız. Teknoloji de en önemli bilimsel kaynaklardan birisi de tescildir. Ülkemizde bir çok genç lisans, yüksek lisans ve doktora sürecinde yapılan ve patentle korunmayan değerli ve önemli bir çok bilimsel çalışma üniversitelerin arşivlerinde kendilerinin bulunmasını beklemektedir. Fakat tescil dosyaları internet ortamında teknik bir kaynak olarak girişimciler veya araştırmacıların kolaylıkla ulaşabilecekleri bir kaynak halindedir. Her yıl neredeyse 1,5 milyon patent dosyasının yayımlandığını biliyor muydunuz? Bu da demektir ki dünya çapındaki teknik bilgilerin %80’ den fazlası bu dosyalardan sağlanmaktadır.


Bununla birlikte patentler, bir icatın veya buluşun tüm ayrıntılarını açıkça vermektedir. Nedir bunlar? Kimyasal yapılar, çizimler, açıklamalar, şemalar ve genetik zincirler gibi… Bu sayede araştırmacılar kendilerini daha fazla geliştirerek sanayi ve bilimin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Gelişen bilim ve teknoloji ve bunlara araştırmacıların teşvik edilmesi patent kavramının temel hedeflerinden biridir. Bu amaçla icat sahiplerine yani mucitlere patent verilerek (tekel hakkı) ödüllendirilmektedir. Aslından tescil kavramı toplumun faydası içindir. Sınırlı sürede tekel hakkı verilir ve sonunda herkese açık bilgi havuzuna dahil edilir ve yenilikler gizlenmez.

Tescilin temel amacı nedir? Amaç, girişimcileri yeni keşifler yapmak için cesaretlendirmek ve bu sayede toplumun refahında artış sağlamaktadır.

PATENT TESCİL VE GİRİŞİMCİLİK 1

Başvurusunu Nasıl Yapabilirim?

Tescil sahibi mi olmak istiyorsunuz? Evraklar neler bunlar hakkında bilginiz yok mu? Size daha önce faydalı model kavramını anlatmıştık. Bu yazımızda da patent kavramının net bir tanımına değindik. Faydalı model veya patent, hangisine başvurursanız vurun, hazırlanacak evraklar, belgeler aynıdır. Nedir bunlar gelin beraber bakalım…

•    Tarifname 
•    İstemler
•    Özet
•    Buluşa ait çizim
•    Özet
Girişimciler hadi gelin bir yerden başlayalım ve icadınızı, bulduğunuz ürünü koruma altına alalım. Evraklarınızı hazırladıktan sonra süreç şu şekilde devam etmektedir. Öncelikle unutmamanız gereken başvuru Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılır.

  • Online olarak başvurunuz yapılır,
  • Başvuru şekli olarak 1-3 gün arasında incelenir,
  • Eğer bir eksiklik tespit edilirse tamamlama süresi 3 ay verilir,
  • Şekli eksiklikler bu süre zarfında tamamlanır,
  • Şekli uygun yazısı yazılır,
  • Başvuru tarihinden itibaren 15 ay içerisinde araştırma raporu hazırlanır,
  • Araştırma raporu talep edilir,
  • Sistem tercihi yapılır (İncelemeli ve incelemesiz),
  • Eğer incelemesiz sistem tercihini yaparsanız incelemesiz patent belgesi alırsınız,
  • Eğer tercihiniz incelemeli ise, bu konu ile ilgili talepte bulunulur,
  • Sonuç olumlu çıkarsa incelemeli patent belgesi alınır,
  • Başvuru tarihinizden itibaren her yıl yenileme ücreti yatırmanız gerekmektedir. Bunu unutmayın,
  • En son olarak Patent belgesi yayınlanır.

Girişimci ve Girişimcilik Kavramları Nelerdir?

Son yıllar da gündemi baya meşgul eden iki kavramdır; girişimci ve girişimcilik kavramları. Girişimci, hizmet veya mal üretimi yapmak için üretim ile ilgili unsurları en çok kazanç kazanacakları koşullar altında bir araya getirmeyi başaran kişiye verilen isimdir. Böyle kişiler risk almaktan çekinmezler ve iş projesini hayata geçirmekte sıkıntı yaşamazlar. Bununla birlikte ekonomik ve kazançlı değerler üretirler. Bu ürünle başkaları içinde iş imkanı sağlarlar.


Girişimcilik ise girişimcinin korkmadan yaptığı atılım olarak tanımlanabilir. Teknolojinin gelişmesi ve üniversitelerinde artık teknopark kavramlarına yönelmesi ile birlikte bir çok genç girişimcilik için atılım yapmaya başladı. Günümüzde gerek özel sektör olsun gerek kurumlar olsun çalışma şartlarının ağır olduğunu düşünen gençler kendi işlerini kurma ve daha fazla para kazanma arzusu ile girişimciliğe yönelmektedirler.

PATENT TESCİL VE GİRİŞİMCİLİK 2

Girişimcilerde Bulunması Gereken Nitelikler Nelerdir?

Gelelim iyi bir girişimcide bulunması gereken nitelikleri sıralamaya;
İş kurma konusunda cesur olmalı ve sağlam bir duruşa sahip olmalıdır,
Kendine güvenmeli, güvendiği doğrultuda ve parasının sağladığı imkanların sağladığı şekilde iş kurmalıdır,
Öngörü sahibi olmalıdır,
Gerektiği durumlarda geri adım atıp durumu dışarıdan bir göz olarak izleyebilmelidir,


Durum kötüye gitse bile yeniden başlayabilmelidir,
Her konuda sorumluluk sahibi olmalıdır,
Lider olmalı, insanları motive edebilme gücüne sahip olmalıdır,
İşi konusunda tutkulu olmalıdır,
İşini sevmelidir. İşini sevmeyen insan o işte başarı sağlayamaz çünkü,
Yeni fikirlere açık olmalıdır,
Toplumun faydasını göz ardı etmez,
Kazanç alanlarını tespit etmekte iyidir,
Yeteneklerinin farkındadır.

Patent Kavramının Girişimciler İçin Önemi

Girişimcilik ve Patent kavramlarının ne anlama geldiği hakkında yazımız da sizleri bilgilendirdik. Girişimcilerin kendilerine ait ortaya koyduğu yeni fikirlerini, icatlarını veya buluşlarını ilerletmesi gerekmektedir. Bu surecin doğru ve etkin bir şekilde yürümesi için tescil kavramı kritik bir önem taşımaktadır.


Bilgi ve teknoloji çağında olduğumuzu biliyoruz. Gün geçtikçe elimizdeki ürünün daha iyisi, daha hızlısı veya daha ekonomik olanı ile her gün karşılaşma olasılığımız artmaktadır. Bu noktada tescil almak , icatın veya buluşun zaten varolan teknolojiyi ileri götürmesinde en önemli şart olarak kabul edilmektedir. Girişimliğinde temel amaçlarından biri teknolojiyi de kullanarak sosyal ve teknik anlamda gelişmektir. Bu nedenledir ki Patent ve Giriişimcilik kavramları birbirlerinden ayrılmayan bir bütündür. Hedefleri birbirleri ile örtüşmektedir.


Teşvik fikri, günümüz iktisadının üzerinde en çok durulan kavramlarından biridir. Günümüzde ekonomik sistemdeki bireyleri harekete geçirerek ilerlemeyi sağlayan faktör teşviktir. Tescii ve lisanslama da en önemli teşvik araçları olduğundan girişimcilik için hayatidir. Tescil ile birlikte girişimciler buldukları ve Pazar sundukları ürün için yeterli korumayı sağladıklarından, kendilerini daha da geliştirmek için motivasyon bulurlar. Böylelikle özellikle genç girişimcilerin üretkenlik konusundaki yetenekleri gelişir ve artar. Tescil ile birlikte girişimcilerin fikirlerinin adalet anlamında olumsuz yönde etkilenmesini engellemektedir.


Girişimcileri tescil yoluyla teşvik edilmesi ile birlikte, hem kendilerine fayda sağlamakta hem de ülke ekonomisinin gelişmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü bu belgeler uluslararası geçerliliği olan resmi belgeler sınıfındadırlar. Bununla birlikte tesciller, girişimcilerin ortaya koyduğu teknik ve sosyal bilgilerin yayılmasını sağlamaktadırlar. Asıl unutulmaması gereken ülke kalkınması ve ülke ekonomisi için girişimciler büyük bir önem taşımaktadır, bu yüzden de onlar için patent kavramının gerekliliği kaçınılmaz bir gerçektir. Siz de vakit kaybetmeden patent tescilinizi yaptırmak istiyor iseniz bizimle iletişime geçin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir