Uluslararası Marka Tescil ve Madrid Protokolü neden çok önemli, bu yazımızda sizinle paylaşıyoruz. Sizler ile daha önce marka ile ilgili yazdığımız yazımızda markanın tanımını, marka çeşitlerini, neden bir markaya ihtiyaç duyduğumuzu, marka ismine nasıl karar vermemiz gerektiği ve marka tescil sürecinin ülkemizde nasıl olduğu hakkında birçok bilgiyi paylaşmıştık. Yazımızda sizlere markanın tanımını yaparken demiştik ki “Markanız sizin ürününüze ait imzanızdır!” Bir girişimcisiniz ve artık hayallerinizi gerçekleştirme yolunda emin adımlar ile ilerliyorsunuz. Bir yandan yeni ve yaratıcı fikirler üretmeye devam ederken, diğer yandan ürettiğiniz yeni ürünü ve markanızı koruma altına almak istiyorsunuz.
Bunun için yapmanız gereken ilk iş ürününüze ait imzayı ülkenizde koruma altına almak olmalıdır. Kendi ülkemizde marka tescili Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından yapılmaktadır. Bildiğiniz gibi marka tescili ile size doğan haklar, sadece tescil yaptırdığınız ülkede geçerlidir. Siz daha da ileri gitmek istiyorum ve ürünümün uluslararası da korunmasını istiyorum diyenlerdenseniz, bu yazımızı inceleyerek uluslararası marka tescil işlemleri için ne yapmanız gerektiğini bulacaksınız.
Uluslararası Marka Tescil ile ilgili Süreçler
- Uluslararası marka tescil ile ilgili genel süreç aşağıdaki gibidir.
- Araştırma ve Değerlendirme Süreci
- Başvuru Süreci
- Takip
- İtiraz Süreci
- Yenileme süreci
- Diğer İşlemler ile ilgili Süreç
- Tescil Süreçleri
- Tescil Maliyetleri
- Gerekli Evraklar
Marka Araştırma ve Değerlendirme Süreci
Markanızı uluslararası da tescil ettirmek önemli bir adımdır. Yurtdışında markanıza yönelik yapılacak tescil işlemleri gerek süreç gerek ise maliyet açısından yurtiçinde yapılan işlemlere kıyasla daha uzun süreç ve daha fazla maliyet getirmektedir. Bu nedenledir ki bu sürecin başlangıcından sonuna kadar sağlıklı ve en doğru şekilde yürütülmesi büyük önem taşımaktadır.

Marka Başvuru Süreci
Daha öncede sizlere belirtiğimiz gibi büyük özenle yarattığınız ürün ve markanız, tescil ettirdiğiniz ülke veya ülkelerde tescil durumu geçerlidir ve o ülkelerin yasal koruma mevzuatı kapsamına girerek koruma altına alınmaktadır. Dolayısıyla yurtdışında herhangi bir farklı ülke de tescil işlemi yapılmamış size ait markanın o ülke de koruma durumundan bahsetmek mümkün değildir.
Yurtdışında size ait markanın tescil işlemleri ile ilgili başvurular ülkelerin kendilerine ait yasal koruma mevzuatı ve uluslararası yapılan anlaşmalar baz alınarak toplu ve ülkesel bazda yapılabilir. Yurtdışında bir ülkede marka tescil işlemleri için aşağıda belirtilen üç seçenek mevcuttur.
CTM (Avrupa Birliği Kapsamında Topluluk Müracaatı)
OAPI
Uluslararası Marka Tescili (Madrid)
CTM (Avrupa Birliği Kapsamında Topluluk Müracaatı) Sistemi
CTM, Avrupa Birliği Kapsamında Topluluk Müracaatı adı olarak bilinmektedir. Bu tescil sisteminde Madrid protokolü sisteminde yapıldığı gibi toplu bir şekilde Avrupa Birliğin ülkeleri için yapılmaktadır. Yapılmış olunan tek bir müracaat ile Avrupa Birliği bünyesinde yer alan bütün ülkelerde marka için koruma sağlamak mümkündür. Başvurular, İspanya ülkesinde bulunan Alicante şehrindeki İç Pazar Uyum Ofis (OHIM)’ne yapılmaktadır. Bu sistem Madrid sistemine kıyasla daha az tercih edilmektedir. Fakat bu sisteminde sağladığı avantajlı yanları bulunmaktadır. Bunlar;
. Maliyetlerinin uygun olması,
. İlerleyen dönemlerde Avrupa Birliği’ne katılan her ülkede markaya ait koruma herhangi bir işlem yapmadan kendiliğinden bu sistem sayesinden korunacak olmasıdır.
Tüm bunlar ile birlikte bu sistem başvuruları yurtiçinde marka başvurusuna ya tesciline bağlı değildir. Sistem avantajlarının yanında önemli bir dezavantajı da bünyesinde bulundurmaktadır. Bu sistemde marka herhangi bir ülkede reddedilir ise tüm Avrupa Birliği ülkeleri için reddedilmiş sayılır ve kabul edilmez.
OAPI (Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Organizasyonu)
OAPI sistemi Afrika Sınai Mülkiyet Hakları Organizasyonu anlamına gelmektedir. Bu sistem yine Madrid ve CTM sistemlerine benzer bir şekilde Afrika ülkeleri arasında kurulan sınai mülkiyet sistemini göstermektedir. Merkezi Kamerun’dur. Buraya yapılan marka başvurularınız ile koruma elde etmeniz mümkündür. Birlik dahilinde olan ülkeleri Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad,Kongo, Ekvator Ginesi, Gabon, Gine, Gine-Bisav, Fildişi Sahili, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo şeklinde sırasıyla sıralamak mümküdür.
Madrid Sistemi
Ürününüzü tescil ettirmek istediğiniz ülkelerin ofislerine tek tek başvurabilirsiniz. Fakat Madrid Sistemi bu zorluğu ortadan kaldırarak tek başvuru işlemini uygulayarak, birden fazla ülkede tek bir işlem yaparak ürününüz için koruma sağlayabilirsiniz.
Markaların uluslararası anlamda korunması için iki adet anlaşma yapılmıştır. Bunlar;
. Madrid Anlaşması (1981): Markaların uluslararası tescili ile ilgilidir.
. Madrid Protokolü (1996): 1 Nisan 1996 tarihinde uygulanması başlayan Madrid Anlaşması ile ilgili Madrid Protokolüdür. Bu protokol 1 Ocak 1999 tarihi ile ülkemizde de uygulamaya koyulmuştur.
Sistemin Amaçları
Madrid Sisteminin iki adet temel amacı bulunmaktadır. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
– Sizlerin markanızı koruma altına almak için tek bir başvuru yapmanızı sağlamak ve tek bir dilin kullanılmasıyla markanızı çok fazla ülkede uluslararası düzeyde koruma altına almak,
– Marka tescil işleminiz yapıldıktan sonra yapılacak olan her türlü değişikliğin basit bir şekilde ve tek bir işlem kullanılmasıyla uluslararası sicile kaydedilmesini sağlamak.
Kimler Faydalanabilir ?
Uluslararası marka tecili başvurusu ve kimlerin faydalanabileceği ile ilgili Türk Marka ve Patent kurumu “ Uluslararası marka tescil başvurusu, Madrid Protokolüne taraf olan bir ülkede gerçek ve etkin sınaî veya ticari bir kuruluşu olan veya o ülkede yerleşik olan veya o ülkenin tabiiyetinde olan bir gerçek veya tüzel kişi tarafından yapılabilir” ifadesini kullanmıştır.
Madrid sistemi, yerleşiklik, kuruluş ya da tabiiyet bakımından sistemin herhangi bir üyesi ile gerekli bağlantıya sahip olmayan gerçek veya tüzel şahıslar tarafından kullanılamaz. Bununla birlikte protokol kapsamındaki ülkeler içinde yer almayan bir ülkede markanızın korunması söz konusu değildir. CTM sisteminin tersine Madrid sisteminde uluslararası marka tescilinin sağlanabilmesi için öncelikle kendi ülkesinde tescil başvurusunun bulunması söz konusudur. Ülkemizde uluslararası marka tescil başvurusunun Türk Marka ve Patent kurumu aracılığı ile WIPO’ ta yapılması gerekmektedir.
Gerekli Belgeler
Madrid Protokolü kapsamında uluslararası başvuru yapabilmek için ulusal marka sahiplerinin aşağıdaki belgeler bulundurması ve kuruma iletmesi gerekmektedir:
1) Talep Formu (M181 Formu).
2) Ücretin ödendiğini gösterir bilgi.
3) Talep ile ilgili olarak İngilizce ve usulüne uygun bir şekilde doldurulan, WIPO tarafından sağlanmış olan form (MM2 formu).
Madrid Protokolü Kapsamındaki Taraf Ülkeler ve Ücretler
Mart 2018 tarihi itibariyle Madrid protokolü kapsamına giren taraf ülkeler ve ücretler hakkında bilgili almak istiyorsanız Türk Marka ve Patent Kurumu’nun sayfasını ziyaret etmelisiniz.
Takip Süreci
Yurtdışında yapılacak marka tescil işlemleri yurt içindeki işlemlere daha uzun bir süreçte gerçekleşmektedir. Bu yüzden büyük bir özveri ile takip edilmesi ve buna bağlı olarak da raporlanması gerekmektedir. Yurt dışında ülke bazlı yapılacak marka tescil işlemleri ortalama 1 yıl gibi bir süre sürmektedir. Fakat bu durum ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Madrid protokolü kapsamında yapılan başvurularsa ortalama 2 yıl sürmektedir.
İtiraz Süreci
İtiraz süreci kapsamında yapılacak olan itiraz işlemleri yurtiçinde yapılan itiraz işlemlerine benzer şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunlar;
– Bültende yayınlanması ile ilgili karar verilmiş benzer bir markan ile ilgili itirazlar,
– İlgili ülkedeki patent ofislerinin verecekleri red kararı ya da kısmi red kararına itiraz.
Yenileme Süreci
Paris Anlaşmasına göre marka yenileme işlemleri ilgili ülkelerde 10’ar yıllık dönemlerde yapılır. Süresi biten markalar için önceden bilgilendirme yapılarak yenileme işlemiyle markanın koruması uzatılmaktadır.
Tescil Süreçleri
Madrid protokolü kapsamında yapılan marka tescil süreci 2 yıl ve OHIM kapsamında yapılan tesciller ise 1,5 yıl sürmektedir.
Marka tescil ve diğer yurtdışı işlem hizmetlerimizi görmek için bağlantıya buraya tıklayın. İlgili konuda TPE kaynakları için buraya tıklayabilirsiniz