Patent Tescili Hakkında
Buluşlar ve Patentler Nedir?
Buluş, teknoloji alanında belirli bir sorunun çözümü olarak tanımlanmaktadır. Buluş kavramı patent yasasının temelini oluşturmaktadır. Patent, bir icat için icat sahibine verilen sınai haklardan biridir ve başkalarının buluşu icat eden kişinin rızası olmadan belli bir süre icat etmesini, kullanmasını ve satmasını engelleme hakkını verir.
Faydalı model nedir? Patent ile farkı nedir?
Faydalı model, Türkiye’de ve dünyada yeni olan ve sanayiye uygulanabilen buluş sahiplerine koruma sağlayan bir sistemdir. Faydalı modeli dokümantasyonu verme süreci, hem zaman hem de gider açısından ve patent verilme oranları açısından daha uygundur. Faydalı modelin, özellikle küçük ve orta ölçekli sanayici ve araştırma enstitüleri için buluşlar yapmak ve bunları endüstriyel dünyaya uygulamak için basit ve ucuz olduğu düşünülmektedir. Patent ile faydalı model arasındaki farklar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
Bir patent buluş basamağını kapsamaktadır, çünkü buluş, sanayide bilinen bir teknik kişi tarafından sanayide bilinen durumdan “açıkça” kaldırılamayan niteliktedir.
** Endüstride uygulanabilirlik, buluşun tamamen teorik olmak yerine sanayide uygulanabileceği anlamına gelir.
S: Tüm buluşlar patentli olabilir mi?
Bir patent, buluş basamağı dahil olmak üzere ve sanayiye uygulanabilir olan yeni buluşlar için patentlenebilir olmalıdır, ancak bitki veya hayvan türlerine, bitki veya hayvan türlerine dayanan bitki veya hayvan yetiştirme yöntemlerine veya biyolojik kaygılara patentler verilmez. Ayrıca kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı buluşlara da patent verilmez.
Hangi buluşlara patent verilmez?
– Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri,
– Zihin, ticari ve oyun faaliyetleri için planlar, prosedürler ve kurallar,
– Edebiyat ve sanat eserleri, bilim işleri, estetik niteliklere sahip canlılar, bilgisayar yazılımı,
– Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi için usüller,
– İnsan ve hayvan vücuduna uygulanacak cerrahi ve terapötik işlemler ve insan ve hayvan vücuduna ilişkin teşhis yöntemleri.
Bütün bu vakalar dışında, Kanun Hükmünde Kararname gereğince kamu düzenine veya genel ahlakına aykırı buluşlara, bitki veya hayvan türlerine, önemli biyolojik ilkelere dayalı bitki veya hayvan yetiştirme yöntemlerine patent koruma verilmemektedir.
S5: Kim patent verir?
Türkiye’de patent çıkaran tek yetkili kuruluş Türk Patent Enstitüsü’dür.
S6: Bir ürünün patentli olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Bir ürünün patentli olup olmadığı, ürün üzerindeki patent numarasının belirtilmesi ile anlaşılır; bir ürün üzerindeki patent numarasının belirtilmesi, istenmeden patent ihlali davalarını önleyecektir. Bununla birlikte, patentli değilse, ürünün patentli olduğunu belirtmek veya patent hakkı dolduğunda patent almak için bir marka koymak yasal bir suçtur. (BKZ 551 KYK Madde 73 / a)
S7: Bir patentten gelir elde etmek mümkün mü?
Patent sahibi, patenti aşağıdaki şekillerde kullanabilir:
– Ürünü yalnızca kendi üretebilir,
– Başkalarına patent hakları aktarabilir,
– Lisans yoluyla patent haklarından kâr elde edebilir.
S8: Türkiye’de bir patent başka ülkelerde de geçerli mi?
Patentler, edinildikleri ülkeler için mülkiyet hakkı doğar. Türkiye’de elde edilen bir patent, sadece Türkiye’de mülkiyet hakkı vermektedir. Başka ülkelerde patent haklarını edinmek isterseniz, her ülkeye ayrı ayrı başvurabilirsiniz veya uluslararası başvuru sistemi PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) veya EPC Bölgesel Başvuru Sistemi (Avrupa Patent Sözleşmesi) aracılığıyla başvurabilirsiniz. Bununla birlikte, bu uygulama sistemleri karmaşık ve pahalı olduğundan, profesyonel yardım almanızı ve WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü – www.wipo.int) ve EPO’yu (Avrupa Patent Ofisi – www.epo.org) ziyaret etmenizi öneririz.
S9: Patent haklarına tabi patent iddialarında hangi patent iddiaları bulunabilir?
Patent haklarının ihlallerine karşı, hem hukuki hem de ceza davaları açılabilir. Patent hakkına sahip olan patent sahibi, mahkeme tarafından aşağıdaki taleplerde bulunabilir.
– Tecavüzün önlenmesi
– Tecavüzü durdurun
– Tecavüzün kaldırılması
Tazminat
- a) Maddi Tazminat
- b) Manevi tazminat
- c) İtibar tazminatı
– Nöbet
– Ürünler ve araçlar üzerindeki sahipliklerin tanınması
– Deformasyon ve imha
– Mahkeme kararının halka açıklanması, kamuoyunun ilan edilmesi ve kararın açıklanması
– İhtiyati önlemler
Patent Tescil işlemlerimiz hakkında bilgi almak için tıklayın.
Ücretsiz bize sorun: İletişim